Boyun Kireçlenmesi ve Tedavi Yöntemleri

http://centralhospital.com/

Boyun bölgesinde bulunan yedi adet küçük omur kemiği ve bunları birleştiren disk, eklem ve eklem bağları mevcuttur.  Dejenerasyon (yıpranma) ilk olarak disklerde başlar. Disk yaşlandıkça parçalanma, suyunu kaybetme, çökme gözlenir.  Normal yapısı bozulup dışa doğru kabarıklaşır. Komşu kıkırdak ve kemik yapılarda bir dizi değişikliğe yol açarken, omurilik ve sinirlerin geçtiği kanalda daralma başlar ve bu durum ilerledikçe hastalarda birtakım rahatsızlıklara yol açar.

Yaşa bağlı görülen bu değişikliklere 60 yaş ve üstünde sıklıkla rastlamak mümkündür ancak sadece bir kısmında rahatsızlık verecek kadar ilerler. Ayrıca;

  • Kilolu olan ve egzersiz yapmayanlarda,
  • Ağır yük kaldırmayı ve çok eğilmeyi gerektiren işlerde çalışanlarda,
  • Yıllar önce boyun yaralanması ya da ameliyat geçirmişlerde,
  • Servikal disk fıtığı veya artrit hastalığı olanlarda da gözlenebilir.

 

Boyun kireçlenmesi şikayetleri nelerdir?

Hastalarda en sıklıkla boyunda ağrı görülür. Boyuna, omuza, enseye, kürek kemiğine yayılabilen ağrı vardır. Boyun hareketleri ağrıyı şiddetlendirebilir.  Boyunda sertlik görülebilir. Boyun bölgesinden çıkıp kola giden sinirlerin etkilenmesi nedeniyle ağrı kola, ele ve parmaklara yayılabilir. Ağrılar zaman zaman şiddetlenip sonradan azalan tarzda kendini gösterebilir. Bir diğer durum özellikle sabah kalkınca görülebilen boyunda ve omuzda sertliktir. Hastalar ayrıca ense kısmından başlayıp yukarıya başının tepesine doğru yayılan ağrıdan yakınabilirler.

Bu bölgede omurilikten çıkan ve kollara giden sinir köklerinin itilmesi veya sıkışması, kolda ve elde uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, ince hareketlerde beceriksizliğe neden olabilir. Nadiren kalp ağrısı sanılabilen göğüs ağrısı da oluşabilir. Bu bulgular ve yakınmalar “servikal radikülopati” (boyunda sinir kökü sıkışması) olarak tanımlanan ve sinir üzerindeki baskının oluşturduğu tablodur.  Eğer servikal spondilozda oluşan değişiklikler omuriliğin de etkilenmesine yol açmış ise hastada bacaklarda güçsüzlük, sürekli yorgunluk hissi vardır. Hasta bacaklarını sert ve beceriksiz hisseder.  Buna bağlı yürüme problemleri vardır ve zaman zaman dizlerde boşalma ve buna bağlı düşmeler görülebilir. İlerlemiş durumlarda idrarını tutamama ya da idrar yapamama gibi durumlar da gelişebilir. Ayrıca ellerde de hissetme ile ilgili problemler gelişebilir. Elindeki bir cismi tanıyamama ya da kolayca düşürmeye neden olabilir. Omuriliğin etkilenmiş olduğu bu tabloya da “servikal myelopati” adı verilmektedir.

Boyun kireçlenmesinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Yapılan muayene ve tetkiklerle tanı konacak ve tedavinizin şekline karar verilecektir. Tedavide eğer sinir veya omurilik bası bulguları yoksa koruyucu tedavi ön plandadır. Boyun egzersizleri ile hareketleri mümkün olduğunca normale getirmeye çalışılır. Hareket derecesi giderek artırmaya çalışmak gerekir. Ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar bu aşamada yararlıdır. Gerekli görülürse fizik tedavi uygulanır.

Servikal spondilozun ilerlemiş olduğu, omurilik veya sinirleri sıkıştırıp normal fonksiyon görmesini engellediği durumlarda ameliyat ile tedavi söz konusudur.  Hastanın yaşı, genel durumu ve varsa eşlik eden hastalıkları göz önünde bulundurularak en uygun ameliyat şekline karar verilir. Sıkışmaya neden olan yapılar ve kireçlenme bölgeleri uzaklaştırılarak normal anatomik hale getirilir. Böylece bir yandan ağrıların ve diğer yakınmaların geçmesi sağlanırken diğer yandan da sinir ve omurilik basının oluşturduğu tehlikeden uzaklaştırılıp güvence altına alınmış olur.

Yorum Yaz