Depresyon Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belirgin duygusal çöküntü ile kendini gösteren depresyon, kişinin işlevsellik düzeyinde değişimlere yol açan bir psikolojik rahatsızlıktır. Günlük aktivitelere olan ilginin azalması kişinin kendini sürekli mutsuz, memnuniyetsiz ve halsiz hissetmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan depresyon, kişiden kişiye farklı semptomlar gösterebilir.

Depresyon yaşayan kişilerde değersizlik duygusu oldukça artar. Hayattan zevk alamama ve her şeyin boş ve anlamsız geldiği bir süreç yaşanır. Bu süreçte intihar düşüncesi de ortaya çıkabilir.

Fazla uyuma ya da hiç uyuyamama, fazla yeme ya da az yeme gibi fiziksel ihtiyaçları da etkileyen duygu durum bozuklukları yaşanır. Depresif duygular yaşayan kişilerin zihinsel bilişsel mekanizmaları değişmiş olur.

Genel olarak depresyon yaşayan kişiler kendilerini kaybeden olarak görür ve dünyanın dışında bir yere konumlarlar. Bu konum dış dünya ve ben olarak yapılan ayrımda ben tarafının soyutlanmasına neden olur. Kendini ve dünyayı olumsuz algılayan kişi geleceğe dair de umutlarını yitirmiş olur.

Yaşamın anlamsız olduğunun düşünülmesi hayat enerjisinin de kaybolmasına neden olur. Her şeyin anlamsız olduğunu düşünmek aynı zamanda hiçbir şey yapmamak için de önemli bir tetikleyicidir. Depresyon yaşayan kişi hiçbir şey yapmak istemez. Bilişsel çarpıtma olarak tanımlanan bu durum düşüncelerin üretilme sürecinde olumsuz değerlendirilmesidir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri görünüm ve davranışlarda, insanlar ilişki kurmada, duygusal tepiklerde, bilişsel yetilerde, düşünce akımında, psikomotor hareketlerde ortaya çıkmaktadır.

  • Genel görünüm ve davranışlarda üzüntülü bir görünüme durgunluk eşlik eder.
  • Uzun süre yataktan çıkamama en belirgin belirtilerden biridir.
  • İnsanlarla ilişki kurma konuşma konusunda depresif kişiler oldukça zayıftır. Konuşmak iletişim kurmak istemezler.
  • Dikkat azalması ve unutkanlık bilişsel yetilerde yaşanan sorunlardır. Düşüncelerin akışı oldukça yavaş olur.
  • Düşünce içeriği olumsuz bakış açısı odaklıdır.
  • Depresyonda olan kişilerin genelinde yeme isteği çok azalır. Bazı durumlarda bunun aksi de görülebilir.

Depresyon nedenleri, bedenin yaşadığı stresli ve korku dolu durumlarla veya erken çocukluk dönemi travmaları, uyuşturucu alkol gibi madde bağımlılığı, kronik hastalıklar gibi birçok olası nedenleri vardır. Genetik faktörler sebebi ile de depresyon ortaya çıkabilir.

Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Depresyon tedavisi sürecinde antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Kişiden kişiye kullanılacak ilaç ve kullanım süresi değişmektedir. Depresyon tedavisinde psikoterapi desteği de alınmalıdır.

Depresyon ilaçları tedavi sürecinde uzun süreli kullanılması gerekmektedir. Çünkü etkileri zamanla görülebilmektedir. Bu nedenle ilaca başlayan hastaların ilaçların bir işe yaramadığını düşünmemesi gerekir.

İlaç tedavisi mutlaka uzman doktor tarafından takip edilmelidir. İlaç tedavisinde hastaların %60-70 civarında iyileşme oranı vardır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda Ketamin İnfüzyon Tedavisi, tTMU- dTMU (Derin TMU) gibi farklı tedavi seçenekleri de mevcuttur.

Npİstanbul Beyin hastanesi Ümraniye Psikiyatri Hastanesinde çocuk ve erişkin hastalara yönelik tanı, tedavi ve takibe yönelik hizmetler verilmektedir. Hastalar modern araç ve yöntemlerle gerek ayakta gerekse de yatarak tedavi edilmektedir.

Yorum Yaz