Fzt. Ali Menoğlu ile Manuel Terapi Hakkında Merak Ettikleriniz


RÖPORTAJ: Ayşe Engez/ ayse@sagliktayenilikler.com

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizyoterapisti Ali Menoğlu’na Manuel Terapi Hakkında merak ettiklerinizi sorduk.

Manuel terapi nedir? Hangi hastalıklarda uygulanır?

Manuel terapi el ile uygulanan ilaçsız,cihazsız bir tedavi yöntemidir. Manuel terapi mobilizasyon , manipulasyon (kütletme) , yumuşak doku  uygulamalarını kapsar  .

Bel boyun ağrıları, fıtıklar, donuk omuz, fibromyalji, tenisçi golfçü dirseği , sinir sıkışmaları , siyatik ağrısı , diz ve ayak bileği ağrısı gibi hastalıklarda uygulanabilir.

Manuel terapiye başlamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Kişiye müdahalede bulunmadan önce detaylı anamnez almak, fiziksel olarak gerekli güvenlik testlerini yapmak gerekir. Riskli görülen hastaya manuel terapi uygulamamak daha doğru olur.

Manuel terapinin seans süresi ne kadardır? Tedavi ne kadar sürede sonuç verir?

Seans süresi yaklaşık 1 saattir . ilk seanslardan itibaren hasta fayda görmeye başlar. Kişiye göre ortalama 8-10 seans sürebilir. Başlangıçta haftada 2-3, ilerleyen dönemde haftada 1 seans sıklığı ile uygulama yapılabilir.

Manuel terapi herkese uygulanabilir mi? Yapılmaması gereken durumlar var mıdır?

Manuel terapi  çok geniş bir alandır. Vücudun ağrı olan , hareket kısıtlılığı olan fonksiyon kaybı olan her bölgesine uygulanabilir.  Bu işlemler herkesin uygulayabileceği ve herkese uygulanabilecek işlemler değildir. Manuel terapide hasta seçimi önemlidir ,  özellikle manipulasyon uygulaması  kemik erimesi olan kişilere , yaşlı kişilere , cerrahi sonrası ilk dönemde uygulanmaz.

Manuel terapinin avantajları nelerdir?

En büyük avantajı yan etkisinin olmamasıdır. İlaçsız bir yöntem olduğundan doğru hasta seçimi yapılırsa hiçbir yan etkisi olmaz.

Manuel terapiyi kendimiz yapabilir miyiz?

Aynı teknik ve aynı etki olmasa da manuel terapi içindeki bazı yumuşak doku mobilizasyonlarını kişi kendisi yapabilir ayrıca vereceğimiz tedavi egzersizleri ile omurga ya da eklem mobilizasyonlarını uygulayabilir.

Manuel terapi tek başına yeterli mi? Diğer fizik tedavi uygulamalarına ek olarak mı uygulanır?

Bazı elektroterapi ajanları ve egzersiz programıyla birleştirilirse daha iyi sonuçlar elde edilir.

Manuel terapinin etkisi ne kadar süre devam eder?

Kişi günlük yaşantısında ergonomik düzenlemeler yapar ve egzersizi hayatının bir parçası haline getirirse iyilik halini uzun süreler koruyabilir.

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde manuel terapinin etkisi nedir?

Maalesef bel boyun ağrısı yaşayan bireylerin yaş ortalaması çok aşağılara inmiş durumda. Bunun sebebi olarak da hareketsiz yaşam tarzı ve uzun süreler bilgisayar ve telefon kullanımı , düzensiz beslenme ve uyku bozukluğu diyebiliriz. Manuel terapi uygulamaları ile fıtıklaşmış diskin rejenerasyonunu, kasın gevşemesini ve hareket kısıtlılığının azaltılmasını sağlayabiliriz. Bu sayede vücut fizyolojik iyileşme sürecini gerçekleştirirken, kişinin yaşam kalitesini arttırmış oluruz.

Yorum Yaz