Gaz ve Dışkı Tutamama Nedenleri ve Tedavisi

http://www.acibadem.com.tr/

 

Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens)

Kişinin istemsiz olarak ya da kontrol edemediği gaz ya da Dışkı Tutamamasına anal inkontinens deniyor. Araştırmalar toplumun yüzde 1-18’i ve kadınların ise yüzde 4-24’ünün bu hastalıktan etkilendiğini gösteriyor. Özellikle 65 yaş sonrası bu oran artıyor.

Dışkı Tutamama nedenleri çok olsa da günümüzde en fazla doğum travmaları sonucunda anal inkontinans doğum sonrası ilk 6 ayda olarak ya da uzun yıllar sonrasında gelişebiliyor. Bunun dışında makat bölgesindeki cerrahileri, diyabet hastalığı, bazı nörolojik hastalıkların yanı sıra omurilik hastalıklarında ya da omurilik ameliyatları sonrasında da görülebiliyor.

Tanı yöntemleri neler?

Sorunun ne olduğu ve şiddeti/derecesi, anal kasların görüntülenmesini sağlayan endoanal ultrason, anal basıncın ölçülmesini ve anal sinirlerin kontrolünü sağlayan anal manometre ve sinir duyarlılıkları ölçümleri veya anal EMG testleri ile büyük ölçüde netleşiyor. Dışkı Tutamamanın yanı sıra kabızlık da görülüyorsa tanı testleri arasına defekografi ve kolon transit zamanı ölçümleri de yapılıyor Bu testlerle amacı, Dışkı Tutamamanın sebebinin kas yapısında mı, sinirde mi ya da her ikisinde birden mi olduğunun anlaşılmasıdır.

Gaz – Dışkı Tutamama nasıl tedavi ediliyor?

Dış kas tabakasından geçirilmiş ameliyatlar ya da doğum travmasına bağlı büyük bir kesilme/ yırtılma varsa, bu kasın cerrahi olarak onarılması gerekiyor. Bunlar teknik olarak özellikli ameliyatlar şeklinde nitelendiriliyor. Son verilere göre kas onarımının tek başına uzun vadede yeterli olmadığı ve onarımdan bir süre sonra kas egzersizlerini içeren biofeedback (sözel, görsel ya da EMG ile birlikte) tedavisine de başlanması gerektiği belirtiliyor.

Yorum Yaz