Göbek Kordonu Anomalileri

Central Hospital’dan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Süha Ünüvar göbek kordonu anomalileri hakkında bilgi veriyor:

Göbek kordonunun uzunluğu 55 cm kadardır. Bu tabii ki küçük farklılıklar gösterebilir.  Kordonun kısa olması anne ve bebek açısından tehlikelidir. Kordonun uzun olması, bebeğin boynuna dolanarak , yaşamsal tehlike doğmasına neden olabilmektedir.

Doğumun ertesinde göbek kuruma ve kabuklanma gösterir . Dıştan kurumuş gibi görünen bu kordon içinde bulunan iki atardamar , 10-20 gün kadar açık olarak kalırlar.

Göbek kordonunda bulunması gereken bu iki atardamar bazı göbek kordonunda tektir. Tek atardamar anormalliği , % 1 kadar olabilir. Bu bebeklerin %30 ‘ unda da , doğumsal anomallikler bulunma riski vardır. Bu nedenle göbek kordonu doğum sırasında kesildiği zaman , kesilmiş kordonun damar eksikliği açısından iyice incelenmesi gerekir. Tek atardamar saptanan bebeklerin diğer doğumsal anormallikler yönünden değerlendirilmesi gereklidir. Çünkü bir çok anomalliği doğumdan sonra yapılan bir muayenede anlamak olanaksızdır.

Göbek tabanının iç tarafına karın içindeki iç organların girmesi ile karşımıza çıkan anormalliğe Omfalosel  diyoruz. Bu durum 5-10.000 doğumda bir görülür. Bu süratle opere edilmesi gereken bir durumdur. Ama ameliyatın değişik nedenlerle hemen yapılamadığı durumlarda tıbbi yöntemlerle geçici bir süre üzeri örtülerek koruma yapılır. Bu bebeklerin %75 kadarında da doğumsal anormallikler bulunmaktadır.

Göbek kordonunda nadir de olsa tümörler görülebilir.

Göbek kordonu , bebeklerde 6-8 günde kurur ve ayrılır.  Ayrılma yerinde kalan kabuk ve yara 12 günde iyileşir. Eğer bakteriler nedeni ile iyileşme gecikirse göbek içinde nemlenme ve enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu nedenle alkolle günde birkaç defa temizlenmesi gerekir.

Enfekte olup geç düşen göbeklerde granülom oluşur. Bu temizlenerek gümüş nitrat kalemiyle kurutulmaya çalışılır.  Bir de göbek polipleri vardır. Bunlar genellikle göbek kordonunun karın içinde devam eden kanalının kapanmaması sonucu ortaya çıkar. Bunun tedavisi cerrahidir. Oldukça nadirdir.

Yorum Yaz