Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mehmet Kay göz tembelliği hakkında bilgi verdi.
Göz tembelliği nedir?
Göz tembelliği gözde ve göz sinirinde yapısal hiçbir bozukluk olmamasına rağmen bir gözün diğer göze oranla veya her iki gözün normal sınırlara oranla daha düşük görme kapasitesinin olmasıdır. Görme doğumdan itibaren öğrenilen bir duyudur. Beynimiz geliştiği sürece görmemiz de gelişir ve daha ayrıntılı görmeyi öğreniriz. Eğer bu dönemde görmemizi engelleyen bir durum oluşursa o göz tembel kalabilir.
Göz tembelliğinde erken teşhisin önemi nedir?
Her yüz kişiden iki ya da üçünde göz tembelliği görülebilir. Göz tembelliğinin tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Ancak göz tembelliği genellikle ebeveynler tarafından tespit edilememektedir. Özellikle kırma kusuruna bağlı bir göz tembelliğinde kayma yok ise aile fark edemeyebilir. Bu nedenle bebeklerin ve çocukların, hiçbir problem görülmese bile, 1-3 yaşlarına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerekir. Erken tespit edilen göz tembelliğinde tedavinin başarı oranı çok daha fazladır.
Göz Tembelliğinin Nedenleri Nelerdir?
-Şaşılık
-İki göz arasında kırma kusuru farkı olması (Yani bir gözde diğer göze oranla daha yüksek bir kırma kusurunun olması veya her iki gözde yüksek kırma kusurunun olması)
-Doğumsal Katarakt hastalığı
-Korneada leke olması
-Göz kapağında göz bebeğini kapatacak oranda düşüklük olması göz tembelliği nedenleri arasında sıralanabilir.
Göz Tembelliğinin nasıl tedavi edilir?
Erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği ile baş etmek mümkündür. Göz tembelliğinin çocukluğun ilk yıllarında ortalama 10 yaşına kadar tedavi edilebileceği kritik bir dönem vardır.Öncelikle göz tembelliğine neden olan hastalık tedavi edilir. Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Buna neden olan şaşılık veya göz kapak düşüklüğü ise, öncelikle bu durumlar cerrahi ile tedavi edilir.Gözlük ihtiyacı göz tembelliğine neden ise hastanın gözlük tedavisi başlanır. Daha sonra hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine göre belirlenen sürelerle sağlıklı göze kapama tedavisi planlanır.Göz kapama tedavisinde yapışkanlı göz kapatma pedleri ile iyi gören göz kapatılır ve kişinin tembel olan gözü kullanması sağlanır. Hekim tarafından önerilen sürenin sonunda görme keskinliğinde artış miktarı saptanır. Kapama tedavisinin gün içindeki süresi ve devam edilmesi gereken süre tekrar belirlenir. Düzenli takip ile görme keskinliğinde artış sağlanabilmektedir.