Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Genel cerrahi kliniklerine en çok başvurulan rahatsızlıklardan biri olan fıtığın çeşitleri ve tedavi şekilleriyle ilgili bilgi veren Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu, basit bir operasyon sonrasında hastanın 10 gün içinde eski yaşam kalitesi dönebileceğini belirtti.

Fıtık denilince hemen hemen herkesin aklına gelen mide, göbek ve kesi fıtıklarının genel cerrahinin ilgi alanı olduğunu belirten Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu, kasık fıtıkları hakkında detaylı bilgi verdi. Kasık fıtıklarının sıklıkla erkeklerin sol tarafında görüldüğünü söyleyen Dr. Kadıoğlu, “Bu fıtıkların en sık bulgusu kasıkta olan şişliklerdir. Bu şişlikler sıklıkla ıkınmakla, uzun süre yürümekle, uzun süre ayakta kalmakla ve buna benzer karın içi basıncını arttıran aktivitelerle ortaya çıkar. Yine prostat şikayeti olan hastalar ve KOAH (Akciğer hastalığı) olan hastalar da risk grubundadır. Genellikle şişlik yokken hastanın ağrısı da olmaz ancak şişlik çıktığı zaman hasta ağrının farkına varır” şeklinde konuştu.

“En İyi Tedavi Yöntemi Yamadır”

Kasık fıtıklarının iki tipi olduğunu belirten Dr. Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu tiplerin bir tanesinde direkt olarak kasık duvarını oluşturan kasların zafiyeti varken, bir diğerinde kasık kanalı dediğimiz kanalın içerisinden karın içi organların dışarı çıkması durumu mevcuttur. Fıtığın tipi tedavi şeklini engellemez. Her iki tipte de ideal ve altın tedavi, yamalardır. Bu yamalar sadece mekanik bariyer olarak görev görmezler. Aynı zamanda yama üzerinde bulunan porlar zaman içerisinde fibroz doku adı verilen bir doku ile dolarak, yama dokusunu destekler.”

Dr. Kadıoğlu, “Fıtık ameliyatları açık ve kapalı olarak her iki şekilde de yapılıyor. Yama ile yapılan ameliyatlarda açık veya kapalı fark etmeksizin, fıtığın nüks etme oranı %1’in altındadır. Hastalar genellikle ameliyat günü hastaneye yatırılırlar. Ameliyat sadece belden uyuşturularak veya genel anestezi ile yapılabilir. Sadece kapalı ameliyatlarda belden aşağı uyuşturma yeterli olmaz ve hastanın tamamen uyuması gerekir. Açık veya kapalı her iki ameliyatta da aynı işlem yapılır ve kasık kanalının etrafı ve kasıktaki kaslar yama ile desteklenir. Hasta, ameliyattan sonra bir gün içinde veya ameliyat erken saatlerde yapıldıysa aynı gün taburcu edilebilir. Taburcu olduktan sonra hastaların 7-10 gün dinlenmesi önerilir. Hastalarda ağır sporlara ancak 6. haftadan sonra müsaade edilirken, basit antrenmanlara 14. günde başlanabilir” dedi.

 

Yorum Yaz