Laparoskopi ile Dalak, Safra Kesesi Ameliyatları

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

Laporoskopi ile en çok yapılan ameliyat safra kesesi ameliyatıdır. Safra kesesi karnın sağ üst tarafında karaciğer altında yer alır. Safra kesesi taşları kadınlarda ve 40 yaşın üzerinde oldukça sık görülür. Hastalar genelde tok karna olan mide ve sağ üst tarafta karın ağrısı çekerler. Bu ağrı zaman zaman sırta doğru yayılır. Hazımsızlık, bulantı ve kusma gözlenebilir. Bu hastalık safra kesesi iltihabı, safra yolu iltihabı, pankreas bezi iltihabı ve sarılık gibi ciddi durumlara yol açabilir. Geleneksel ameliyatta boylu boyunca bir kesi yapılır. Laparoskopide ise 4 küçük delikle aynı ameliyat yani safra kesesinin alınması gerçekleştirilir. Sadece taşlar alınmaz, çünkü geride kalan safra kesesi gene taş yapar.

Laparoskopik splenektomi (Kapalı dalak ameliyatı)

Dalak kan hücrelerinin yapımı ve yıkımı ile ilişkili bir organdır. Karnın sol üst kısmında yer alır. Bağışıklık sisteminde de (bedenin mikroplara karşı direnç sistemi) önemli bir görevi vardır. Bağışıklık sistemindeki bu görevi nedeniyle dalak alındıktan sonra bazı mikroplara karşı direnç düşer. Bunun için planlı dalak ameliyatlarından önce direnci arttırmak için aşı olmanız gerekmektedir. Aşı acil ameliyatlardan sonra yapılabilir. İTP (idyopatik trombositopenik purpura), hemolitik anemi, sferositoz gibi bazı kan hastalıklarında dalağın alınması gerekebilir. Yerleştirilen 4 kanül ile kapalı ameliyat dalak hastalığı olanlarda da artık başarıyla uygulanmaktadır. Dalak çeşitli cerrahi aletler yardımıyla bağlantılarından ayrılır. Sonra karın içine gönderilen bir torba içine alınır. Dalak torba içinde küçük parçalara ayrıldıktan sonra, parçalar kesilerin birinden içinden dışarı alınır.

Laparoskopik fundoplikasyon (Kapalı mide fıtığı ameliyatı)

Yemek borusunun alt ucundaki yutma güçlüğü yapan darlıklar (akalazya) veya tam tersi, gevşeklik nedeniyle mide sıvısının geri yemek borusuna kaçtığı (reflü) hastalıklar da kapalı ameliyat için idealdir. Kapalı ameliyat öncesinde bu ameliyatlar daha az yapılmaktaydı. Günümüzde ise kapalı ameliyat ilaç tedavisinden fayda görmeyen reflü hastaları için kabul edilen en iyi yöntemdir. Darlıklarda ise dar olan kısım uzunlamasına kesilir, altında yatan yemek borusunun iç çeperi korunur.

Laparoskopik adrenalektomi (kapalı böbrek üstü bezi ameliyatı)

Böbreküstü bezlerinin rahatsızlıklarında da kapalı ameliyat güvenle uygulanabilir. Bezlerin aşırı hormon salgıladığı bazı durumlarda öncelikle ilaç tedavisi uygulanarak hastalık kontrol altına alınır. Sonrasında hastalıklı olan bez çıkartılır. Bu bezler oldukça derinde yer alır ve açık ameliyat büyük bir kesi gerektirir. Kapalı ameliyatta yine küçük deliklerle ameliyat yapılır ve başarılı olursa hasta açısından çok konforlu bir durumdur.

Yorum Yaz