Sürekli Aynı Pozisyonda Oturmak ve Hareketsizlik Kuyruk Sokumu Ağrısı Yapıyor

http://centralhospital.com/

 

Eklem ve kalça ağrıları birçok kişinin ortak sorunudur. Hayatlarının belli bir bölümünde ağrı şikâyetinden yakınan insan sayısı yadsınamayacak kadar fazladır. Özellikle kuyruk sokumunda meydana gelen ağrılar şiddeti sebebiyle hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler.

Sürekli oturarak çalışma, obezite, hareketsiz yaşam ve ileri yaş bu hastalığa zemin hazırlayabilir. Kuyruk sokumunda oluşan ağrılar bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Bu nedenle de birçok hasta bu ağrıları çok önemsemeyerek uzman bir doktora başvurmaz. Oysaki her türlü ihmal, tedavi sürecini zorlaştırarak uzatabilir.

HAREKETSİZLİK VE OBEZİTE ZEMİN HAZIRLIYOR

Kuyruk sokumu ağrısı (koksigodini) teşhis ve tedavi yöntemleri bakımından yıllardır tıp alanında tartışılan bir rahatsızlıktır.  Kuyruk sokumu ağrısı genellikle sürekli oturarak çalışanlarda, düşme, çarpma ya da travma gibi kazalar geçiren kişilerde daha sık rastlanır. Bunların haricinde obezite ve ileri yaş gibi etkenler de bu hastalığa zemin hazırlayabilir. Özellikle yaşça büyük kişilerin iskelet yapısında eskime ve aşınmalar meydana geldiğinden kuyruk sokumu bölgesi daha dayanıksız ve zarar görmeye müsait haldedir. Kuyruk sokumu ağrısı kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülür. Kadınlarda bu hastalık çoğunlukla zor doğum sebebiyle kuyruk sokumu kemiğinde kırılma ve bağ zorlanması sonucu gelişir. Kuyruk sokumu ağrısı yaşayan bir kişinin hayat kalitesi büyük ölçüde düşer.

BEL AĞRISI İLE KARIŞTIRILABİLİR

Kuyruk sokumu kemiği yapı itibariyle küçük olmasına rağmen omurgada birçok önemli görevi vardır. Bunlar; sırt kemiğinin sabitlenmesi, ideal duruş pozisyonunun devamı, lif ve bağları güçlendirme, kalça kemikleri arasındaki baskıyı dağıtma gibi durumlardır. Tüm bu işlevler omurga kemiğinin uç kısmında, kalçaların üzerinde bulunan kuyruk sokumunun anatomik yapısına bağlıdır. Birçok kişi hayatının belli bir döneminde bel bölgesinde ağrılar yaşayabilir. Vücuda aşırı yüklenme bu bölgede gerilmelere neden olabilir. Ve bu ağrılar hakkında yeterli bir bilgi sahibi olunmadığından da klasik bir bel ağrısı zannedilebilir. Oysaki kuyruk sokumu ağrısının altında yatan başka nedenler olabilir. Bu sebeple ortopedi dışındaki etkenler de detaylıca araştırılmalıdır. Özellikle idrar yolu hastalıkları, bağırsak sistemi hastalıkları, enfeksiyonlar ve tümörler koksiks kemiği ağrısı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca ağır kaldırma, zorlayıcı fiziksel aktiviteler, doğum anomalileri, eklem iltihapları, dolaşım bozuklukları, kemik hastalıkları ve psikolojik sebepler de kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir.

OTURURKEN AĞRI VARSA

Kuyruk sokumu ağrısı yaşayan bir kişide en çok oturma sırasında ağrı, kuyruk sokumu etrafında derin bir ağrı, bacak ağrısı, dışkılama öncesi ve sonrasında ağrı, kuyruk sokumunda aşırı hassasiyet gibi belirtiler görülebilir. Kuyruk sokumu ağrıları hastada çoğunlukla rahatsızlık hissi yaratsa da nadiren şiddetli ağrılara da neden olabilir.

AĞRILARI HAFİFE ALMAYIN

Kuyruk sokumu ağrısı teşhisi için öncelikle hasta detaylı bir muayeneden geçirilir. Ağrılara yol açacak altta yatan başka bir hastalık olabileceğinden dikkatli bir araştırma yapılmalıdır. Daha sonra röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi araştırma tetkiklerine başvurulur. Kuyruk sokumu ağrısı çevre yakın organ hastalıkları ile karıştırılabileceğinden pelvis içi organ rahatsızlıklarının da ayırt edilmesi gerekir. Kuyruk sokumunda oluşan ağrılar bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Bu nedenle de birçok hasta bu ağrıları çok önemsemeyerek uzman bir doktora başvurmaz. Oysaki her türlü ihmal tedavi sürecini zorlaştırarak uzatabilir. Koksiks ağrısı erken teşhis ve tedavi ile sorunsuz çözülebilen bir hastalıktır. Tedavi sürecinde hastadaki ortopedik sorunlar dışındaki tüm etkenler giderildikten sonra hastanın yumuşak oturma simidi ve oturma banyosu kullanması istenir. İlaç tedavisi ise yaklaşık 6 hafta sürer. Bu süre zarfında herhangi bir iyileşme görülmüyorsa hastaya lokal enjeksiyon yöntemi uygulanabilir. Kuyruk sokumu ağrısı tedavisinde uygulanan bu yöntemler ile hastadaki ağrılar geçmiyorsa cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Genellikle bu hastalığı yaşayanların yüzde 20’sine cerrahi tedavi uygulanır.

KİLO ALMAYIN VE DÜZENLİ SPOR YAPIN

Kuyruk sokumu ağrılarından korunmak için kişilerin uyması gereken bazı durumlar da vardır. Ağrıların altında başka bir hastalık yatmıyorsa yaşam ve beslenme düzeninde yapılacak düzenlemelerle hastalıktan korunmak mümkün olabilir. Özellikle ideal vücut kilosu korunmalı, kemik yapısını güçlendirecek besinler tüketilmelidir. Ayrıca düzenli olarak fiziksel aktivite ve egzersizler yapmak da büyük fayda sağlar. Ofis çalışanları gibi sürekli oturarak çalışmak zorunda olan kişiler belli aralıklarla mola vermeli ve esneme hareketleri yapmalıdır. Devamlı sabit bir yerde aynı konumda durmak da ağrılara sebep olabileceğinden hareket halinde olunması ya da oturulması önerilir. İş ve sosyal yaşamda oturma pozisyonuna dikkat edilmeli; koltuk, sandalye gibi eşyaların ergonomik olmasına özen gösterilmelidir. Ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalı, bel ve kalça bölgesini zorlayacak hareketlerden de uzak durulmalıdır.

Yorum Yaz