Süt Dişlerinin Bakımı için Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın çocuklarda süt dişlerinin geçici olduğu düşünülerek yeterli özen gösterilmediği takdirde konuşma dahil gelişimi olumsuz etkilediğini söyledi. Yalçın, süt dişlerinin bakımı için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Çocuklarda süt dişleri bakımının yetişkin diş sağlığı kadar önemli olduğunu vurgulayan Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın, “Süt dişleri çocuğun düzgün beslenmesini sağlar. Konuşma becerisinin sağlıklı gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadır. Bu nedenlerle süt dişlerinin sağlığını korumak büyük önem taşır. Süt dişleri daimi dişlere göre daha kolay çürüyebildiği için bu konudaki hassasiyet daha yüksek olmalıdır” şeklinde konuştu.

Sağlıklı kalıcı dişler için süt dişlerine iyi bakmalı

Bebeklerde 6-12 aylık dönemde sürmeye başlayan süt dişlerinin yaklaşık 3 yaşında tamamlandığını belirten Yalçın, “Arada geçen 2-2,5 yıllık sürede süt dişlerinin sağlıklı kalmasıyla ileriki yaşlardaki süreçler de sağlıklı yaşanır. Süt dişleri tamamlandıktan sonra, 6-7 yaşından itibaren daimi dişlerle değişmeye başlar ve bu değişim 12 yaşına kadar devam eder. Yani 2,5 ile 12 yaş arasında çocuğun süt dişlerine ihtiyacı vardır” dedi.

Ergenlik dönemini de etkiler

0-13 yaş arası çocukların diş sağlığıyla ilgili pedodonti uzmanlarından destek alınması gerektiğini aktaran Yalçın, “ Çocuklarda sıklıkla görülebilen süt dişi çürükleri, parmak/dudak emme gibi olumsuz sonuç doğuran davranışlar ya da çene bozuklukları pedodonti uzmanlarınca tedavi edilmeli. Çocuklar, dişlerinin korunmasıyla ergenlik dönemine de sağlıklı biçimde geçebilir” şeklinde konuştu.

Çocuklar diş sızlamasını fark edemeyebilir

Çocukların süt dişleri tamamlandıktan sonra, düzenli diş hekimi kontrolüne götürülmesi gerektiğini aktaran Yalçın, şöyle devam etti; “Aynı dönemde düzenli dış fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Unutmayın, bu alışkanlık bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmak için çocuğunuzun sahip olacağı en önemli avantajdır. Çocukların diş çürükleri çoğu zaman geç fark edilir. Hafif sızlama, ağrı gibi belirtileri yetişkinler gibi kolayca algılayamazlar. Bu nedenle, hem anne-babanın takibi hem de düzenli hekim kontrolü önemlidir.”

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?

Yalçın, bu amaçla dikkat edilmesi gereken noktaları ve yapılması gereken uygulamaları şöyle özetledi;

  • “Bebeğin süt dişlerinde ve diş etlerinde biriken bakteriler, özellikle yemeklerden sonra çok uzun süre geçmeden, temiz gazlı bez veya yumuşak parmak fırçayla temizlenmelidir.

 

  • Bebeğin özellikle gece son besininin şekerli gıdalar olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Bebeklerde biberon çürüğü denilen çürüklerden korunmak için gece biberonla beslenme alışkanlığı olmamalı, biberonla beslenen bebeklerde beslenme sonrası dişler temizlenmeli ve su içirilerek çürüme riski azaltılmalıdır.

 

  • Toplumda oldukça yaygın olan, emziği bala, pekmeze batırmak gibi uygulamalar yapılmamalıdır.

 

  • Diş çürüklerinin genellikle başladığı nokta olan ‘fissür’ yani dişin çiğneyici yüzeyinde bulunan çatlaklar, fissür örtücülerle kapatılarak henüz çürük oluşumu başlamadan önlem alınmalıdır. Bu uygulama bir kez yapılmakta olup, 6 ayda bir pedodontist tarafından kontrolü yapılmalıdır.

 

  • Hem süt hem de daimi dişlere yapılan topikal flor uygulaması ile dişlerin güçlenmesi ve çürümeye karşı daha dayanıklı olmaları sağlanmalıdır.

Yorum Yaz