Geçmeyen Grip Nedenleri Nelerdir?

Kaynak: https://www.florence.com.tr/gecmeyen-grip

Grip her yıl nisan ayından eylül ayına kadar dünya genelinde yaygın olarak rastlanan özellikle solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Normal şartlarda ortalama bir hafta içerisinde gribin iyileşmesi beklenir. Hamileler, yaşlılar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise bu süre daha uzun olabilir. Peki geçmeyen grip neyin habercisi? Geçmeyen grip için ne yapmalı? Bunlar gibi soruların cevapları ve geçmeyen grip hakkında merak edilenler yazının devamında yer almaktadır.

Grip Nedir?

Grip influenza virüslerinin neden olduğu, her yıl sonbahar ve kış aylarında dünya genelinde birçok kişiyi etkileyen akut bir solunum yolu enfeksiyonudur. Gribe neden olan influenza A, B, C ve D olmak üzere 4 çeşit influenza virüsü vardır. Dünya Sağlık Örgütü influenza virüsleri içerisinde daha çok A ve B virüslerinin grip salgınına neden olduğunu bildirmektedir . Grip virüsü öksürük, hapşırık gibi enfekte bir kişinin solunum yolu damlacıkları ile temas edilmesi yoluyla bulaşır. Her yıl toplumda görülen influenza virüsü tipleri değişiklik gösterir. Bu nedenle grip virüsüne karşı uzun süreli bir bağışıklık gelişmez. Bir başka ifadeyle insanlar her yıl grip virüsü ile tekrar enfekte olabilir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü her yıl özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanların grip aşısı yaptırmasını önermektedir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip virüsü ile enfekte olan kişilerde ilk günlerde burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı (nezle) benzeri semptomlar görülebilir. Bu durum çoğu zaman grip ve soğuk algınlığının karıştırılmasına neden olur. Ancak soğuk algınlığı semptomları daha hafif olabilirken grip semptomları genellikle daha şiddetlidir. Başlıca grip belirtileri şu şekildedir:

  • Kas ve eklemler, baş ve boğaz başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı,
  • Burunda akıntı veya tıkanıklık,
  • Rahatsız edici kuru öksürük,
  • Ani başlayan yüksek ateş,
  • Solunum güçlüğü

Yukarıda sayılanların yanı sıra bazı durumlarda ishal, mide bulantısı, kusma gibi semptomlar da görülebilir.

Geçmeyen Grip Nedenleri Nelerdir?

Grip hastalığına influenza virüslerinin neden olduğu ve genellikle enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sırasında havaya saçılan virüs içeren damlacıkların solunması yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Bununla birlikte virüsün bulaştığı bir yüzeye temas edildikten sonra ağız, burun veya gözlere dokunulması da gribin bulaşmasına neden olabilir . Normal şartlarda sağlıklı kişilerde virüsün bulaşmasının ardından ortalama 1-4 gün içerisinde semptomlar ortaya çıkar. İnsan vücudunun bağışıklık sistemi dışarıdan veya içeriden gelen yabancı patojenlerle savaşır. Bu nedenle bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde grip semptomları çeşitli tedavilerin de yardımıyla yaklaşık 5-7 gün içerisinde gerileyerek ortadan kalkar. Bu süreden daha uzun süren ve geçmeyen grip kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuklarda ve ileri yaş grubundaki yetişkinlerde daha sık görülür. Geçmeyen grip özellikle risk grubundaki kişilerde daha yaygındır. Grip semptomlarının süresini etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Virüsün türü: İnfluenza virüsleri 4 sınıfa ayrılır. Bunların içerisinde influenza D virüsününün bugüne kadar insanları enfekte ettiğine yönelik bir kanıt yoktur. Ayrıca influenza C virüsüne de insanlarda daha az rastlanır ve daha hafif enfeksiyona neden olur. İnfluenza A ve B tipleri de insanlarda enfeksiyona neden olabilir. Kişinin bu alt tiplerinden hangisi ile enfekte olduğu grip semptomlarının şiddetini ve süresini etkileyebilir.
  • Zayıf bağışıklık sistemi: Küçük çocuklar, 65 yaş üstündeki yetişkinler, kanser hastaları, astım, kalp hastalığı, HIV, hipertansiyon veya diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar, hamile kadınlar gibi bağışıklık sistemi zayıf kişiler semptomlarını daha şiddetli yaşayabilir. Ayrıca bu kişilerde, grip erken dönemde tedavi edilmezse, zatürre gibi daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir (6).
  • Tedavinin gecikmesi: Grip erken dönemde müdahale edilmediğinde bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde önemli sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır. Grip olan kişilerde uzman doktorlar, kişinin ek bir sağlık sorunu yoksa, genellikle semptomları hafifletmeye yönelik bir tedavi planı hazırlar. Ek olarak kronik bir sağlık sorunu bulunanlarda veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerde antiviral tedaviye başlanılması gerekebilir. Erken dönemde tedaviye başlanılmayan risk grubundaki kişilerde geçmeyen grip ve öksürük, zatürre ve bronşit gibi daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Gribin uzun süre devam etmesi zatürre gibi kişilerin hayatını tehdit eden başka bir sağlık sorununun habercisi olabileceğinden 7 gün içerisinde semptomlarda gerileme olmazsa ve/veya yeni belirtiler ortaya çıkarsa alanında uzman bir doktordan yardım alınması önemlidir.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Grip için öncelikle hastanın semptomlarını hafifletmeye yönelik bir tedavi planı hazırlanır. Peki grip nasıl geçer? Dünya Sağlık Örgütü yüksek risk grubunda bulunmayan kişilerde gribe bağlı gelişen yüksek ateş, öksürük gibi semptomları hafifletmeye yönelik bir tedavi programı uygulanmasını önermektedir. Ek olarak gribi ağır geçirme riski bulunan veya astım, kalp hastalığı, kanser gibi ek bir sağlık sorununa sahip kişilerde grip tedavisinde antiviral ilaçlarla başlanılması gerekebilir.
Günümüzde influenza virüslerine karşı etkili olduğu bilinen 4 çeşit antiviral ilaç bulunur. Klinik çalışmalara göre semptomların başlamasının ardından mümkünse ilk 24-48 saat içerisinde antiviral ilaçların kullanılmaya başlanması önemlidir. İlk 48 saat sonrasında ilaca başlanmasının grip üzerinde etkili olduğunu gösteren yeterli bilimsel kanıt mevcut değildir. Halk arasındaki yaygın inanışın aksine virüslerin neden olduğu grip gibi enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik kullanımının herhangi olumlu bir etkisi bulunmaz.

 

Grip İçin Ne İyi Gelir?

 

Grip risk grubundaki kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu nedenle özellikle yüksek risk grubunda bulunan kişilerin gribi önlemeye yönelik Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen aşılama programına uyması önemlidir. Grip semptomlarının başlamasının ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve uygun tedaviye başlanılması gerekir. Buna ek olarak evde uygulanabilecek bazı yöntemler de grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki grip için ne yapmalı? Grip olan kişiler için önerilen yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
• Belirtiler fark edildiği anda dinlenmek önemlidir.
• Bol sıvı tüketilmesi solunum yollarındaki mukusun yumuşamasına yardımcı olabilir. Ayrıca kusma ve ishal durumunda vücutta sıvı kaybı olabilir. Ek olarak bol sıvı tüketmek sıvı açığı oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
• Bazı araştırmalarda D vitamininin grip semptomlarını hafifletmeye katkı sağladığına dair kanıtlar bulunmuştur. Ancak herhangi bir takviye almadan önce gerekli tahlillerin yaptırılması ve alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir.

 

SSS: Grip geçmiyorsa ne yapmalı?

Grip her yıl özellikle kış aylarında pek çok insanı etkiler. Normalde ortalama 1 hafta içerisinde iyileşmesi beklenen grip bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Grip uzun süre devam ederse öncelikle alanında uzman bir doktora başvurulması ve gerekli kontrollerin yaptırılması önemlidir.

Uzun süren grip neyin belirtisi?

Uzun süren grip zatürre gibi daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle grip semptomlarının bir haftadan uzun sürmesi halinde alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir.

En uzun grip kaç gün sürer?

Normal şartlarda sağlıklı kişilerde 5-7 gün içerisinde grip semptomlarının gerilemesi beklenir.

Soğuk algınlığı neden geçmiyor?

Soğuk algınlığı ile grip çoğunlukla birbiri ile karıştırılsa da ikisi birbirinden farklıdır. Soğuk algınlığına başta rinovirüsler olmak üzere 200’den farklı virüs çeşidi sebep olurken grip influenza virüslerinin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Soğuk algınlığının uzun sürmesi sinüzit gibi başka bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Grip semptomlarının uzun süre devam etmesi ise zatürre, bronşit gibi ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğinden uzun süren grip durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna danışılması önemlidir.

  • BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    Kaynak: Medical Park Sağlık Grubu Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması, akciğer sertleşmesi olarak da bilinmektedir. Bu sağlık sorununda, akciğer dokusu kalınlaşır, sertleşir ve bal peteğini andıran bir görünüme sahip olur. Kadınlara nazaran

    DEVAMI İÇİN TIKLA

    Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Kaynak: Anadolu Sağlık Kemik sağlığı genel sağlığı önemli bir parçasıdır ve yaşam kalitenizi belirleyen temel unsurlardan biridir. Ancak bazen yaşam tarzı faktörleri genetik etkenler ve hormonal değişiklikler gibi nedenlerle kemikler

    DEVAMI İÇİN TIKLA

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    UNUTMAYIN!

    Macaristan Türkiye Arasında Medikal Alanda İşbirliği

    • Kasım 29, 2024
    Macaristan Türkiye Arasında Medikal Alanda İşbirliği

    Serebral Palsinin Motor Fonksiyonları Üzerindeki Etkileri

    • Ekim 17, 2024

    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    • Ekim 3, 2024
    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    • Ekim 1, 2024
    Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    • Ekim 1, 2024
    Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    Safra Kesesi İltihabı- AKUT KOLESİSTİT

    • Ekim 1, 2024
    Safra Kesesi İltihabı- AKUT KOLESİSTİT