Adetin Uzun Sürmesinin Nedenlerini Biliyor musunuz?

 

 

KAYNAK MEDİCANA SAĞLIK GRUBU

 

Normalden uzun süren bir menstrüel dönemin birçok nedeni olabilir. Farklı sağlık sorunlarının bir semptomu olarak ortaya çıkabilen bu durum, kişinin günlük hayatını da etkileyebilir. Adetin uzun sürmesinin nedeninin teşhis edilebilmesi ve tedaviye başlanması da son derece önemlidir. Çünkü tedaviye başlanmaması halinde adetin uzun sürmesi komplikasyonlara yol açabilir.

Normal Bir Döngüde Adet Kaç Gün Sürer?

Adet döngüsü kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle birlikte genellikle 21 ila 35 gün arasındadır. Adet dönemi de her bireyde farklı olabilir ancak tipik olarak 3 ila 7 gün arasında sürer. Adet döneminin 7 günden fazla olması ise uzun bir adet dönemi olarak kabul edilir ve altta yatan başka bir tıbbi duruma işaret ediyor olabilir.

Adetin Uzun Sürmesinin Nedenleri Nelerdir?

Reglin uzun sürmesi, çok çeşitli nedenlerden dolayı görülebilir. Çoğunlukla hormonal değişiklikler gibi yaygın nedenlerden kaynaklanmakla birlikte nadiren de olsa bu durum kanser semptomu olarak ortaya çıkabilir. Uzun süren regl döneminin bazı nedenleri şu şekildedir:

Hormon ve Yumurtlama Değişiklikleri

Kişinin hormonlarındaki değişiklikler ya da yumurtalama dönemi adetin uzun sürmesine yol açabilir. Ergenlik döneminde veya perimenopoz adı verilen menopoza geçiş sürecindeki ilk menstrüasyonda bu gibi değişiklikler kolaylıkla fark edilebilir. Bunların yanı sıra tiroid bozuklukları ile polikistik over sendromu gibi durumlar nedeniyle yaşanan hormonal dengesizlikler de adetin uzun sürmesinin nedenleri arasındadır.

Kişinin hormonları normal seviyede olmadığında ya da adet döngüsü esnasında vücut yumurta üretmiyorsa rahim duvarı kalınlaşması başlayabilir. Kalınlaşan rahim duvarı vücuttan dışarı atıldığında adet dönemi normalden uzun olabilir.

İlaçlar

Kullanılan ilaçlar da adet dönemlerinin uzamasına sebep olabilir. Adetin uzun sürmesine yol açabilen ilaçlar şunlardır:

  • Uzatılmış doğum kontrol hapları
  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Antienflamatuarlar
  • Bazı antibiyotikler

Gebelik

Adet dönemi olmasa da uzun süre vajinal kanama, dış gebelik ya da düşük gibi bir durumun işareti olabilir. Bununla birlikte plasenta previa olması halinde de gebelikte uzun süreli kanamalar oluşabilir. Dolayısıyla eğer gebelik testi pozitif çıktıysa ve vajinal kanamalar varsa bir sağlık uzmanına başvurmak gerekir.

Rahim Fibroidleri ile Polipler

Rahim fibroidleri ya da diğer adıyla miyomlar, rahmin kendi kas dokusunun rahim duvarında büyümeye başlamasından dolayı ortaya çıkar. Polipler ise rahimde oluşan düzensiz doku büyümesinin bir sonucudur. Polip oluşumu küçük tümörlerin de büyümesine yol açar. İki durum da kansere neden olmasa da uzun süren ve zaman zaman ağır olan kanamalara neden olabilir.

Adenomyozis

Adenomyozis da miyom ve polip gibi bir doku oluşumu çeşididir. Endometriyumun rahim duvarına doğru büyümeye başlaması adenomyozis olarak adlandırılır. Bu durum da uzun süre ve ağrılı adet dönemlerinin nedenleri arasındadır.

Tiroid Durumu

Hipotiroidizm de adetin uzun sürmesine yol açabilir. Tiroid bezinin yeterli çalışmaması anlamına gelen bu sağlık sorunu nedeniyle vücutta normalden az tiroid hormonu üretilir.

Kanama Durumu

Hemofili ve Von Willebrand hastalığı gibi sağlık sorunları, kan pıhtılaşmasını etkiler. Bu nedenle bu gibi sağlık sorunları adetin uzun sürmesine sebep olabilir. Uzun süren adet dönemi bu hastalıkların tek semptomu olarak ortaya çıkabileceği gibi başka semptomlarla da birlikte görülebilir.

Obezite

Kişinin fazla kilolu olması da uzun regl dönemlerinin sebeplerinden biridir. Vücutta yağ dokusunun çok fazla olması vücudun daha fazla östrojen hormonu üretmesine yol açabilir. Aşırı östrojen ise regl dönemlerinin süresini etkileyebilir.

Pelvik Enflamatuar Hastalık

Kadın üreme sistemi organlarını etkileyen bir durum olan pelvik enflamatuar hastalık (PID), bu organların enfeksiyonudur. PID, adet döngüsünde birtakım değişikliklere neden olabileceği gibi anormal vajinal akıntı ve farklı semptomlara da yol açabilir.

Kanser

Uzun süren menstrüasyon, rahim ya da rahim ağzı kanseri oluşumunun belirtisi olabilir. Hatta bu durum, bu iki kanser türünden birinin en erken semptomu olarak da görülebilir. Rahim ağzı kanserinden korunmak için erken yaşta aşı yaptırılması önerilir.

Adetin Uzun Sürmesi Hangi Belirtilerle Birlikte Görülür?

Adet döneminin bir haftadan uzun sürmesi normalden uzun sürdüğü anlamına gelir. Uzun süren adet dönemine yoğun kanama da eşlik edebilir ve bu nedenle her saat başında bir ya da daha fazla hijyenik ped veya tampon değiştirmek durumunda kalınabilir.

Kanamayı kontrol altında tutmak için çift ped kullanma veya geceleri ped değişimi için uyanma zorunluluğu da sık görülür. Bunun yanı sıra ağır geçen regl dönemi nedeniyle kişi günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanabilir. Ek olarak yorgunluk ve nefes darlığı gibi anemi semptomları da ortaya çıkabilir.

Adetin Uzun Sürmesinin Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Uzun süre adet döneminin nedeninin teşhis edilebilmesi için hastaya tıbbi geçmişi ve menstrüel döngüleri hakkında sorular sorulur. Regl kanamalarının yoğunluğu ve kanamayı kontrol altına almak için çift ped kullanımına gerek olup olmadığı gibi bilgiler dahil olmak üzere bir regl dönemi günlüğü tutulması istenebilir. Ayrıca fiziki muayene yapılabilir, aşağıdaki test ve prosedürler gerekli olabilir:

  • Demir eksikliği, tiroid bozuklukları ya da kan pıhtılaşması anormallikleri gibi durumların tespit edilmesi için kan tahlilleri yapılabilir.
  • Pap smear testi istenebilir. Bu testte serviksten hücreler alınarak bunlar enfeksiyon, enflamasyon, kanserli olabilecek ya da kansere yol açabilecek değişiklikler açısından kontrol edilir.
  • İncelenmek üzere rahim içinden bir doku örneği alınarak endometriyal biyopsi yapılabilir.
  • Doku büyümesi gibi durumlar ile yumurtalıklardaki olası sorunların tespit edilmesi için ultrason kullanılabilir.

Yapılan bu testlerin sonucunda ise sonohisterografi veya histeroskopi testleri önerilebilir. Bu iki testte rahim içi detaylı bir şekilde görülerek sağlık sorunları teşhis edilebilir.

Adetin Uzun Sürmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Uzun süren regl dönemi için tedavi yöntemleri değişebilir. Bunun sebebi, durumun altında yatan nedenin tedavi edilmesidir. Bununla birlikte hastaya yoğun kanamayı azaltmak, menstrüasyon dönemini düzenlemek amacıyla da farklı tedaviler uygulanabilir. Örneğin hap, rahim içi cihaz veya vajinal halka aracılığıyla hormonal doğum kontrolü tavsiye edilebilir.

Adetin uzun sürmesi nedeniyle hasta şiddetli ağrı ya da rahatsızlık yaşıyor olabilir. Böyle bir durumda ağrı kesici ya da antienflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Bazı durumlarda ise cerrahi gerekli olabilir. Rahmin tamamen çıkarıldığı histerektomi veya rahim iç duvarının alındığı endometriyal ablasyon gibi işlemler tavsiye edilebilir.

Adetin Uzun Sürmesinin Neden Olabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?

Uzun süren regl döneminin altına yatan nedenin teşhis edilip tedaviye başlanmaması farklı sağlık sorunlarına ve bunun sonucunda da daha yoğun bir tedavi ya da daha invaziv bir prosedüre ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte menstrüasyonun uzun sürmesi daha çok kanmaya yol açacağından kişinin anemi geliştirme riski de artmış olur. Bu durumda hastada yorgunluk, halsizlik ve saç dökülmesi ve nefes darlığı gibi semptomlar görülebilir. Ek olarak hasta yaşadığı aşırı kanama ve şiddetli ağrılardan dolayı günlük yaşantısını devam ettirmekte zorlanabilir veya yaşam kalitesi düşebilir.

  • BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    Kaynak: Medical Park Sağlık Grubu Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması, akciğer sertleşmesi olarak da bilinmektedir. Bu sağlık sorununda, akciğer dokusu kalınlaşır, sertleşir ve bal peteğini andıran bir görünüme sahip olur. Kadınlara nazaran

    DEVAMI İÇİN TIKLA

    Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Kaynak: Anadolu Sağlık Kemik sağlığı genel sağlığı önemli bir parçasıdır ve yaşam kalitenizi belirleyen temel unsurlardan biridir. Ancak bazen yaşam tarzı faktörleri genetik etkenler ve hormonal değişiklikler gibi nedenlerle kemikler

    DEVAMI İÇİN TIKLA

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    UNUTMAYIN!

    Manuel Terapi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

    • Aralık 26, 2024

    Op. Dr. Ali Varlı: “Kök Hücre Tedavisiyle Yaşam Kalitenizi Artırıyoruz”

    • Aralık 14, 2024

    Ankara’da Hayatınıza Dokunan Psikologlar

    • Aralık 10, 2024

    Macaristan Türkiye Arasında Medikal Alanda İşbirliği

    • Kasım 29, 2024
    Macaristan Türkiye Arasında Medikal Alanda İşbirliği

    Serebral Palsinin Motor Fonksiyonları Üzerindeki Etkileri

    • Ekim 17, 2024

    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    • Ekim 3, 2024
    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?