KAYNAK: MEDİCANA SAĞLIK GRUBU
Ara kanama olarak da bilinen metroraji, âdet döngüsünden bağımsız biçimde düzensiz aralıklar ile oluşan vajinal kanamaları ifade eder. Tıpkı regl zamanlarında olduğu üzere kan aynı şekilde rahim bölgesinden gelmesine rağmen, bu tip kanamalar normal dönemi temsil eden yapıda değildir.
Ara kanama durumu metroraji dışında; “intermenstrüel kanama” ya da “disfonksiyonel uterin kanama” gibi isimlerle de anılır. Bu tip anormal vajina kanamaları, stresten kilo kaybına ilaçlardan hormonal değişimlere kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Ara kanamalarda nadir de olsa kimi vakalar, ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bu nedenle anormal vajina kanamalarında mutlaka bir sağlık uzmanından destek alınmalıdır. Teşhis sonrasında uygulanacak olan tedavi biçimi kanamanın temel nedenlerine, kişinin yaşına ve tıbbi öyküsüne göre değişiklik gösterebilir.
Metroraji Nedir?
Pek çok kadında dönem dönem görülebilen ara kanamalar, âdet döngüsü ile herhangi bir bağı olmayan vajinal kanamaları ifade eder. Hafife alınmaması gereken metroraji, âdet dönemlerinin dışında gerçekleştiği için kişi tarafından kolaylıkla ayırt edilebilir. Rahim içinde oluşan enfeksiyonlar ya da doğum kontrol yöntemleri ara kanamayı tetikleyebilir.
Büyük ölçüde zararsız olarak kabul gören ara kanamaların uzunca bir süre devam etmesi, ciddi problemlerin habercisi olabilir. det döngüsünün haricinde oluşan bu kanamalardan sonra, kadın doğum doktoruna yönelmekte fayda vardır. Sağlık uzmanının altta yatan nedeni tespit ederken ciddi bir bulguyla karşılaşması durumunda, uygun tedavi planını erkenden başlatacaktır. Lekelenme şeklinde de bilinen ara kanamalar, normal âdet kanamaları gibi yoğun düzeyde değildir. Koyu kahve pıhtı ya da pembe renkli hafif lekeler olarak kendini var eden metroraji, normal âdet kanamalarını da geciktirebilir.
Normal koşullarda kabul gören âdet kanamaları ortalama 28 günde bir gerçekleşir ve 3-7 gün aralığında devam eder. Ara kanamalar, zaman zaman makat bölgesinden gelen hemoroid kanamaları ile karıştırılabilir.
Metroraji Nedenleri
det döneminden yaklaşık 2 hafta sonra yumurtlama süreci gerçekleşmeye başlar. Kimi kadınlar, yumurtlama sürecinde lekelenmelere tanıklık ettiklerini ifade edebilirler. Genel olarak bu tip lekelenmeler doğal olarak kabul edilir. Fakat ortaya çıkan kanamalar, lekelenmelere göre yoğun bir hâl alabilir. Ara kanamalarda genel olarak şu gerekçelerden söz edilebilir:
- Kadınların ilk kez âdet gördüğü dönem menarş olarak adlandırılır. Bu dönemde düzensiz döngüler ortaya çıkabilir. Söz konusu durum zaman zaman lekelenmeleri beraberinde getirir. Aynı durum menopoza yakın dönemlerde de ortaya çıkabilir.
- Adet döneminde ortaya çıkan düzensizlikler, strese bağlı olarak gerçekleşebilir. Duygusal stres, ara kanamalara yol açabilir.
- Bir diğer yaygın neden de doğum kontrol ilaçlarıdır. Çoğunlukla doğum kontrol ilaçlarına başlandıktan hemen sonraki aylarda görülen bu durum ilerleyen aylarda vücudun doğum kontrol ilaçlarının yarattığı etkiye alışmasıyla sonlanır.
- Kötü beslenme alışkanlıkları anormal kanamalar için önemli gerekçeler arasında yer alır.
Tüm bu yaygın gerekçelerin haricinde vajinal kanser, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanser türlerinde de metroraji durumu söz konusu olabilir. Öte yandan ara kanamalar cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı iltihabı, tiroid, rahim miyomları, adenomyoz, polikistik over gibi rahatsızlıkların neticesinde de oluşabilir. Bu tip kanamaların hamilelikte erken belirtiler arasında yer alabileceğini de vurgulamak gerekir.
Metroraji Belirtileri
det dönemlerinin farklı zamanlarında lekelenmeler, her ne kadar rahatsızlık verse de, olağandışı bir durum olarak görülmez. Metroraji ise çoğunlukla öngörülemeyen, rastgele zamanlarda oluşan düzensiz kanamalardır. Bu kanamalar oluştuğunda, bazen ağrı hissedilebilir. Ayrıca ara kanamalar, şişkinlik ve kramp problemlerini de meydana getirebilir.
Kimi durumlarda ağrılar, normal regl ağrısından bile yoğun olabilir. Ayrıca baş ağrısı ve ishal gibi durumlar da bu belirtilere eşlik edebilir. Kadınlar bu dönemlerde iç çamaşırında çeşitli lekelere tanıklık edebilir.
Teşhis ve Tedavi Süreci
Anormal vajinal kanamalarla karşılaşıldığında sağlık uzmanı ile teşhis ve tedavi planlaması için iletişime geçilmelidir. Teşhis aşamasından önce sağlık uzmanı, belirtilere dair belli başlı sorular sorabilir. Sağlık uzmanı bu aşamada cinsel aktiviteler, âdet döngüsü, kullanılan ilaçlar ya da var olan rahatsızlıklara dair bilgileri hastadan alır.
Öte taraftan hastanın genel düzeyde fiziksel sağlığına ilişkin detayların ortaya çıkarılması adına fizik muayene gerçekleştirilir. Ara kanamaların nedenlerini saptarken çeşitli ultrasonlardan, MRI’lardan, idrar örneklerinden, kan testlerinden ve hormon kontrollerinden yararlanılabilir. Pelvik muayene esnasında genellikle pap smear testi de yapılabilir.
Metroraji tedavisinde planlama, hastanın özel durumuna ve rahatsızlığın altında yatan ana nedenlere göre şekillenir. Tedavi aşamasında belli yaşam tarzı değişiklikleri önemli bir yere sahiptir. Özellikle de stresin azaltılması, doğru beslenme alışkanlıklarının tekrar kazanılması, düzenli egzersizin günlük hayata dahil edilmesi pek çok belirtinin ortadan kalkmasına yol açabilir.
Metroraji problemine karşı uygulanan en etkili tedavi yöntemlerden biri hormonal tedavidir. İçeriğinde progestin bulunan ilaçlara bu noktada öncelik verilmektedir. Bazı kişilerde yan etkiye neden olabilen bu ilaçlar genellikle kısa bir periyot özelinde kullanılır. Pelvik alanda tümör ya da lezyon oluşumları varsa cerrahi yöntemlerle beraber bu sorunlara odaklanılır. Aynı şekilde kanama, rahim içi enfeksiyonlardan kaynaklıysa sağlık uzmanı antibiyotik ilaçlarla çözüm üretebilir.
Kanama, kullanılan kan sulandırıcı ilaçlardan kaynaklı olarak gerçekleşiyorsa, sağlık uzmanı söz konusu ilaçları gözden geçirebilir ve farklı departmanlardaki sağlık uzmanları ile birlikte çözüm üretebilir.