LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?

KAYNAK: MEMORİAL HOSPİTAL

Zatürrenin bir türü olan lejyoner hastalığı, klima veya jakuzi gibi yerlerden gelen su damlacıklarının solunmasıyla bulaşan bir akciğer enfeksiyonudur. Lejyoner hastalığına neden olan bakteri legionella pneumophila adlı bakteridir.

Genellikle yanlış klima kullanımıyla artışa geçen lejyoner hastalığı, otel, hastane ve ofis gibi kalabalık olan toplumsal alanlarda bakterinin bulaşmasıyla ortaya çıkar. Bu bulaşı su damlacıklarının solunmasıyla yaşanır.

Akciğeri olumsuz etkileyen bir akciğer enfeksiyonu olduğu için lejyoner hastalığının karakteristik belirtisi öksürüktür. Öksürükle birlikte yüksek ateş, ishal, nefes darlığı, baş ağrısı, kas ağrıları, mide bulantısı ve bilinç bulanıklığı lejyoner hastalığında görülen belirtilerdir.

Genel olarak antibiyotik tedavisi uygulanan lejyoner hastalığı, tedavi edilmediği senaryolarda yaşamı tehdit eden bir problem haline gelebilir.

Lejyoner Hastalığı Neden Olur?

Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila bakterisinin vücuda girmesiyle meydana gelir. Bu bakteri, bakteriyi taşıyan klima veya jakuzi gibi yerlerdeki hava ve su damlacıklarının solunmasıyla bulaşır.

Aynı zamanda lejyoner hastalığına neden olan faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Legionella pneumophile bakterisi
  • 50 yaş ve üzeri olunması
  • Sigara tüketimi
  • Bağışıklık sisteminin düşük olması
  • Kronik akciğer hastalığı

Lejyoner hastalığının bulaşma alanları nelerdir?

Lejyoner hastalığına neden olan bakteri genellikle klima, havuz, jakuzi, sıcak su depoları, çeşmeler ve içme suları lejyoner hastalığına yol açabilecek bulaşma alanları arasındadır.

Lejyoner hastalığına neden olan bakterinin bulaşma alanları şu şekildedir:

  • Klima
  • Havuz veya jakuzi
  • Sıcak su depoları
  • Çeşmeler
  • Spa ve termal havuzlar
  • Otel, hastane ve bakım evlerinin su dağıtım sistemleri

Lejyoner Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bir zatürre türü olması ve akciğerleri etkilemesi sebebiyle lejyoner hastalığının en tipik belirtisi öksürüktür. Öksürükle birlikte yüksek ateş, nefes darlığı, baş ağrısı, kas ağrıları, mide bulantısı ve ishal de lejyoner hastalığında ortaya çıkan belirtiler olarak kabul edilir.

Lejyoner hastalığı genel olarak şu belirtilerle kendini gösterir:

İlk başta hafif gribal enfeksiyon şeklinde ortaya çıkan lejyoner hastalığında belirtilerin ortaya çıkması 2 ila 10 gün sürer. Bu süreç içerisinde belirtiler görülür ve şiddetine göre doktora başvurmak gerekebilir.

Pontiac ateşi nedir?

Lejyoner hastalığı pontiac ateşine de neden olabilir. Pontiac ateşi, lejyoner hastalığından çok daha az şiddetli olup akciğerleri etkilemez ve hafif grip benzeri bir hastalıktır. Bu sebeple öksürük gibi alt solunum yolu semptomlarına neden olmaz.

Pontiac ateşi, genellikle kişi bakteriyle temas ettikten 24 ila 72 saat sonra görülmeye başlar. Lejyoner hastalığının belirtileri ise 2 haftalık bir zaman dilimine yayılabilir. Pontiac ateşi tedavi olmadan genellikle 3 ila 5 gün içinde kendiliğinde geçme özelliği taşırken Lejyoner hastalığı yaşamı tehdit edici bir hale gelebilir ve bu yüzden tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Lejyoner hastalığının tanısı için kan tahlili, göğüs röntgeni, balgam testi, BT taraması, omurilik sıvısı testi ve idrar tahlili gibi yöntemlerden yararlanılabilir. Bunlarla birlikte akciğerlerin içine ışıklı bir tüple bakılan bronkoskopi ve torasentez yöntemi de tanı konusunda fikir verebilir.

Lejyoner Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lejyoner hastalığında zatürre benzeri tedavi yöntemleri uygulanır. Bu süreçte genel olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca nefes alma konusunda sorun yaşayan kişiler için oksijen desteği verilebilir. Lejyoner hastalığının şiddetli görüldüğü durumlarda ise kişinin hastanede kalması daha sağlıklı olabilir.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Önlenir?

Lejyoner hastalığının salgın olarak yayılmasının önüne geçmek için özellikle binalardaki su ve havalandırma sistemlerinin düzenli olarak bakımının yapılarak yenilenmesi gerekir.

  • BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    Kaynak: Anadolu Sağlık Ejder meyvesi, dünyanın tropik bölgelerinde bulabileceğiniz, hylocereus adı verilen tırmanıcı bir kaktüsün üzerinde yetişen bir besindir. Meyvenin dış kısmı sıcak pembe veya sarı bir ampul görünümündedir ve

    DEVAMI İÇİN TIKLA

    Aşırı Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

    KAYNAK: Medicana Saçın büyüme döngüsü çeşitli hastalıklar, ilaç kullanımı gibi nedenlerle bozulabilir. Bu durumda normalden fazla saç dökülmesi görülebilir. Çoğunlukla altta yatan nedenin tedavi edilmesi ile saç dökülmesinin önüne geçilebilir.

    DEVAMI İÇİN TIKLA

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    UNUTMAYIN!

    Macaristan Türkiye Arasında Medikal Alanda İşbirliği

    • Kasım 29, 2024
    Macaristan Türkiye Arasında Medikal Alanda İşbirliği

    Serebral Palsinin Motor Fonksiyonları Üzerindeki Etkileri

    • Ekim 17, 2024

    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    • Ekim 3, 2024
    Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Nedir?

    Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    • Ekim 1, 2024
    Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    • Ekim 1, 2024
    Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    Safra Kesesi İltihabı- AKUT KOLESİSTİT

    • Ekim 1, 2024
    Safra Kesesi İltihabı- AKUT KOLESİSTİT